Under veckan kommer planners i Sverige att här kommentera årets löneenkät. Idag: Per Jaldeborg, Saatchi & Saatchi och Annika Rehn, Lowe Brindfors
Lönen ökar bland frilansplanners och minskar bland nätverksbyråer, använder byråer planning som en extern resurs i större utsträckning?
Per: Jag tror det. På ett sätt är det positivt, fler och fler byråledare förstår hur viktigt det är att göra ordentliga strategijobb. På ett annat sätt är det negativt, byråledare vågar inte i tillräckligt hög utsträckning anställa så många planners om man egentligen behöver. Det är ett problem inte bara för planners utan för byråer i stort.
Annika: Ingen kommentar.
Det har skett en relativ ökning av unga planners och lönenivån har sjunkit med den, vad beror det på?
Annika: Byrå-plannern har ofta ett oinskränkt strategiskt ansvar för hur uppdragsgivarens varumärke kommuniceras. En mindre erfaren planner kan inte från början ta detta ansvar fullt ut, och kan därför inte heller ersättas som om så vore fallet.
Fler än reklambyråer använder planners, är det bra eller dåligt för planning?
Per: Jättebra. Fler möjligheter för planners.
Annika: Att planning sprids är strålande, och särskilt om det sker i form av mer insiktsfulla, nyfikna, passionerade och utmanande planners. Ju bättre planners, desto bättre insikter. Och bättre insikter har vi nytta av oavsett vad slutprodukten är, så länge slutprodukten på något sätt ska beröra en människa. Kommunikationsidéer självklart, men lika väl nya produkter, tjänster eller distributionssätt.
Comments