Under veckan kommer planners i Sverige att här kommentera årets löneenkät. Idag: Lars Friberg, Åkestam Holst
Lönen ökar bland frilansplanners och minskar bland nätverksbyråer, använder byråer planning som en extern resurs i större utsträckning?
Ja, jag tror att det blir vanligare och vanligare att även mindre byråer inser nyttan av att ha en planner involverad i kunduppdragen, särskilt lite mer omfattande uppdrag och även nya uppdrag där man som byrå upplever att man behöver fler strategiska infallsvinklar. Även i pitchsammanhang tror jag att frilansplanners anlitas i högre utsträckning, inte minst för att kunna vara konkurrenskraftig i urvalsprocessen, och det ger de relativt få frilansplanners som finns där ute ett bra förhandlingsutrymme.
Kunderna börjar också förstå vad de betalar för vad det gäller planningarbetet, vilket talar för att även antalet fasta planners kommer att öka. Man ska komma ihåg att det idag inte finns särskilt många planners på byråerna, men att det är en roll som blir mer given för fler aktörer.
Det har skett en relativ ökning av unga planners och lönenivån har sjunkit med den, vad beror det på?
Det är väl egentligen inte konstigt att snittlönen för en planner sjunker i takt med att medelåldern i yrkeskategorin blir lägre. Att snittåldern minskar har dels att göra med att universiteten, högskolorna och de mer etablerade reklamskolorna pratar mer om planning och erbjuder utbildning för de som är intresserade av att framförallt arbeta med strategiska kommunikationsfrågor. Dessutom verkar det vara vanligt att man på byråerna tar in så kallade juniorer på planningpositioner för att testa sig fram lite, men också för att det inte finns ett direkt överflöd av seniora planners.
Fler än reklambyråer använder planners, är det bra eller dåligt för planning?
Detta är bra! Det skapar större förståelse på kundsidan för det vi arbetar med, de rekommendationer vi ger och de lösningar som vi föreslår för kunden. Dessutom har kunderna ofta mycket mer kunskap och information om sin verksamhet, sin marknad, sin produkt osv. än vad vi på byrån kan ha. Detta är sådant som kanske inte alltid kommer till användning på ett effektivt sätt och det skulle en ”kundplanner” säkerligen kunna förvalta bättre, särskilt i samarbete med en byråplanner.
Ett aktuellt och intressant exempel på planners på andra platser är Åkestam Holsts tidigare planningchef, Dan Landin, som numer är en högt uppsatt planner inom Coop. Jag förväntar mig att det kommer att hända mycket positivt med det varumärket tack vare Dan.
Comments